Dezinsectie viespi

Specia europeana de viespie prefera sa construiasca stupuri in jurul locuintelor umane in cazul in care acestea pot extrage lichide dulci din alimente. Viespiile extrag din excremente, ceea ce inseamna ca sunt purtatori de prim boli daca acestea intra in contact cu produsele alimentare umane. In perioada de constructie a stupului cauzeaza daune copacilor pe care le folosesc pentru a crea materia prima pentru construirea stupului. Viespiile vor ataca stupurile de albine si le vor ucide. La sfarsitul verii si in intreaga toamna viespiile vor provoca mari pagube culturilor de fructe.

De indata ce au finalizat construirea stupului, viespile incep sa plece in cautarea hranei. Din acest moment viespile intra in conflict cu oamenii, fiind vanatori innascuti care sunt gata sa intepe pentru a obtine hrana – mai ales atunci cand este vorba de o inghetata gustoasa sau o bere.

Viespiile sunt agresive si va ataca pe oricine si orice altceva care va incerca sa le invadeze spatiul. Ele au ace netede si pot intepa de mai multe ori. Acele lor poarta un venin care face ca intepatura sa doara, provoaca mancarimi sau umflaturi pentru aproximativ 24 ore.

Descriere

Viespia are aproximativ 15 milietrii in lungime iar regina aproxiativ 20 milimetrii. Acestea sunt viu colorate in galben si negru – fara alte culori. Viespiile europene sunt asemanatoare cu albinele dar putin mai mari si zboara ca ele cu picioarele apropiate de corpurile lor. Antenele sunt lungi, negre in intregime

Ciclul de viata

Coloniile europene de viespi incep primavara cu o singura regina fertilizata care lasa cate un ou intr-un anumit numar de celule din stup. Acestea clocesc intr-o larva si sunt ingrijite de regina timp de cateva saptamani .Ei devin primul lot de lucratori care preiau sarcinile: constructia stupului si cresterea larvelor in timp ce regina se axeaza pe depunerea oualelor. Stupul se dezvolta pe tot parcursul verii pana cand un alt lot de masculi si noi regine eclozeaza. Acestia pleaca in vederea construirii de noi stupuri.

Reproducere

Viespile nu se reproduc prin imperechere ca albinele. Reproducerea are loc intre regina si viespele mascul. In unele cazuri regina poate fi fecundata de mai multi masculi. Dupa imperechere, celulele spermatozoide ale masculului sunt stocate in interiorul reginei intr-o stare latenta pana cand vor fi folositoare urmatoarea primavara. La sfarsitul verii, o colonie pe deplin maturapoate avea pana la 25.000 indivizi in ea. Pe parcursul anului (de obicei toamna) cea mai mare parte din colonie moare, lasand numai tinerele regine in viata. Intre timp ele parasesc stupul in cautarea unui loc pentru hibernare pe timpul iernii.