Deratizare

Birouri | Hoteluri | Restaurante

Ce este DERATIZAREA?

Un proces complex de măsuri, ce necesită a fi implementate în scopul distrugerii rozătoarelor dăunătoare precum sunt șoarecii, șobolanii sau alți dăunători ce ar putea fi purtători de bol, infecții sau provoacă pagube materiale. Deratizarea urmărește eliminarea sau minimizarea numărului de rozătoare dăunătoare, indiferent dacă spațiile respective sunt birouri, hoteluri sau restaurante.

De ce trebuie să facem periodic deratizare?

Deratizarea urmărește eliminarea sau minimizarea numărului de rozătoare dăunătoare, indiferent dacă spațiile respective sunt birouri, hoteluri sau restaurante. Pe lângă pagubele materiale provocate, paraziții constituie un deosebit pericol pentru sănătatea omului, fiind canale periculoase de contaminare cu maladii grave precum sunt: leptospiroza, trichineloza, bruceloza, febra aftoasă sau antraxul.

Specialiștii ne informează asupra faptului că, un risc foarte ridicat de îmbolnăvire îl poartă cu ei muștele și gândacii care ar putea circula în bucătăriile hotelurilor sau a restaurantelor. Atunci când acțiunile de dezinsecție sau deratizare nu sunt efectuate, în scopul împiedicării pătrunderea şi înmulțirea lor, riscăm ca insectele să răspândească germeni precum sunt febra tifoide, paratifoide, hepatitei epidemice, dizenteriei, toxiinfecțiilor alimentare sau diareea.

Unde trebuie făcută deratizarea?

Orice angajator din Romania, fie el persoană fizică sau juridică, este obligat să efectueze o dată la câteva luni, operațiuni de dezinfecție și deratizare în spațiul în care își desfășoară activitatea. Operațiunile de dezinfecție și deratizare pot avea loc în spații de birouri, hoteluri sau restaurante.

Metode de implementare a deratizării

Reglementările din spectrul deratizării sau a dezinfecției nu sunt foarte clare, acestea fiind împrăștiate în mai multe acte normative, însă cei care nu se achită de această obligație riscă amenzi ce pot depăși suma de 8.000 de lei.
Deratizarea ecologică constă în împrăștierea de capcane pe întreaga suprafață ce este considerată a fi infestată de rozătoare. Pasul numărul doi constă în prinderea rozătoarelor, iar al treilea pas este constituit din colectarea, transportarea și incinerarea acestora.

Capcanele adezive au devenit foarte populare datorită ușurinței cu care acestea capturează intrușii nedoriți. Acestea sunt fabricate folosind adeziv natural și sintetic ce este aplicat pe carton, plastic sau pe alte câteva materiale similare. Momeala poate fi plasată în mijlocul capcanei, dar proprietarul imobilului mai poate opta și pentru un miros stimulent ce este menit să inducă în eroare paraziții.

Deratizarea chimică constă în utilizarea de substanțe raticide cu efect letal, amplasate în stații de intoxicare perimetrale. Produsele utilizate în timpul deratizării chimice se regăsesc sub mai multe forme: momeală sub formă de pastă, otravă sub formă de spumă, momeală blocuri cerate și necesită a fi amplasate în zona de tranzit a rozătoarelor.

Eradicarea unei infestări cu paraziți depinde foarte mult de gradul de infestare al imobilului, de produsele utilizate în procedeul de deratizare, mediul ambiant în care are loc deratizarea, condițiile igienico-sanitare, dar ar mai putea fi influențată și de experiența celui care efectuează operațiunea de deratizare a rozătoarelor nedorite.