Dezinsectie furnici

Furnicile cauzeaza probleme in primul rand atunci cand foreaza in cladiri pentru alimente sau apa si atunci cand acestea construiesc cuiburi in cladiri si gradini. Cand sunt in cautare de hrana, poti fi atrase de o gama larga de produse, unele specii preferand dulciurile, carnea, grasimile sau uleiurile. Furnicile vor cauta de asemenea apa in perioadele secetoase. Cand elementele dorite sunt gasite multe dintre specii vor recruta colegi din cuib pentru a ajuta la strangerea hranei. Acest lucru poate duce la un numar mare de furnici care apar intr-o perioada scurta de timp.

Unele furnici construiesc cuiburi in pereti si fundatii sau in interioarele cladirilor in ghivecele de plante, zone inchise, chiar si in cavitatile din toalete si chiuvete.

Furnicile formeaza colonii care variaza de la cateva zeci pana la milioane, foarte bine organizate care pot ocupa teritorii mari. Capacitatea lor de a exploata resursele le aduce in conflict cu oamenii, deoarece acestea pot distruge culturi si invada cladiri. Unele specii cum ar fi furnica rosie, sunt considerate invazive, stabilindu-se in locuri unde au fost aduse accidental.

Descriere

Ca multe alte insecte, furnicile au 6 picioare  iar fiecare picior are cate 3 articulatii. Picioarele sunt foarte puternice, deci pot alerga foarte repede. O furnica, pentru dimensiunea ei, alearga atat de repede ca un om care ar alerga cu viteza unui cal de curse. Furnicile pot ridica greutati de 20 mai mari decat propriul lor corp. Furnicile folosesc antenele nu numai pentru atingere ci si pentru a mirosi.

Furnicile sunt diferite de alte insecte prin morfologia lor, avand antene indoite si un abdomen crestat care formeaza un mijloc ingust. Capul, toracele si abdomenul sunt trei segmente distincte ale corpului.

Dezvoltare si reproducere

Viata unei furnici porneste de la un ou. In cazul in care oul este fertilizat descendentul va fi femela, daca nu va fi de sex masculin. O data ce colonia s-a stabilit, regina va depune oua continuu. Furnicile se dezvolta prin metamorfoza completa, larvele trec printr-un stadiu de pupa inainte sa devina adult. Larva este in general imobila si este hranita si ingrijita de lucratori.

Cele mai multe specii de furnici au un sistem in care numai regina si femelele de reproductie au capacitatea de a se copula. Contrar parerii populare unele colonii pot avea mai multe regine in timp ce altele pot exista fara regine.