Dezinsectie tantari

Tantarii sunt una dintre cele mai importante insecte daunatoare care afecteaza sanatatea si bunastarea omului si a animalelor domestice. Din cauza varietatolor de mediu favorabile pentru dezvoltarea tantarilor, ei pot aparea oriunde. Tantarii femele produc o muscatura dureroasa in timpul hranirii si pot transmite numeroase organisme cauzatoare de boli.

Descriere

Tantarii au in medie 5 mm lungime avand numai o pereche de aripi. Corpul unui tantar este format ca si la alte insecte din cap, torace si abdomen. Capul este rotund si trompa lunga (partea tubulara a gurii) si antene. Masculii au fire lungi de par pe antene iar cele ale femelelor sunt mai scurte. Picioarele sunt subtiri si sunt anexate la torace, care are forma triungiulara. Abdomenul este lung si ingust.

Reproducere si dezvoltare

Tantarii trec prin patru etape distincte pe parcursul vietii lor: ou, larva si pupa ce au loc in apa in timp ce stadiul adult este zburator. Ouale tantarilor pot fi depuse individual sau in grupuri multe plutind pe suprafata apei.

Larvele necesita apa pentru dezvoltare. Majoritatea larvelor de tantari respira prin proiectarea unui tub de aer prin apa la suprafata. Larvele se hranesc frecvent cu organisme mici acvatice si alte plante gasite in apa.

Dupa 4-10 zile, larvele trec la stadiul de pupa. Pupele au forma unei virgule si se hranesc ca in etapa de larve respirand prin tuburi de aer. In medie un tantar de sex feminin va trai aproximativ 3 saptamani iar masculii mai putin de atat.

Tantarii ca daunatori

Tantarii transmit organisme cauzatoare de boli la om si la animale: encefalita, febra dengue, filariasis, febra galbena si malaria ce au afectat oamenii de-a lungul istoriei. Encefalita si ocazional cazuri de malarie raman ca cele mai imortante boli cauzate de tantari.

Controlul tantarilor este important pentru detinatorii de animale de companie, deoarece acestea transmit “heartworm” ce poate provoca grave probleme circulatorii si provoca simptome cum ar fi tusea, respiratie grea si pierderea generala a vitalitatii in stadii avansate.